За ініціативи Офісу Генерального прокурора в Україні затверджено Стратегію протидії катуванням
28.10.2021

Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію протидії катуванням у системі кримінальної юстиції. Її розроблено за ініціативою Офісу Генерального прокурора у співпраці з Мін’юстом та провідними національними експертами.

Мета стратегії – побудова ефективної системи протидії катуванням, що передбачає належну координацію та взаємодію державних органів, виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи, а також міжнародне співробітництво.

На виконання стратегії розроблено план заходів на три роки. Згідно з ним, у структурі обласних прокуратур, центрального апарату і територіальних управлінь  Державного бюро розслідувань буде створено підрозділи, які спеціалізуватимуться виключно на процесуальному керівництві та досудовому розслідуванні фактів неналежного поводження з боку правоохоронців. Органи державної влади будуть проводити регулярний збір статистичних даних про масштаби катувань та оприлюднюватимуть його для підвищення поінформованості суспільства про реальні масштаби катувань, їх негативні соціальні, економічні та психологічні наслідки, а також про алгоритм  дій у разі, коли особа стала свідком чи жертвою  катування.

Також буде уніфіковано стандарти фіксації тілесних ушкоджень, завданих працівниками правоохоронних органів. Проводитиметься підвищення обізнаності працівників правоохоронних органів та суддів з особливостями розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо катувань.

Стратегія дозволить забезпечити належне виконання  Україною рішень Європейського суду з прав людини, в яких констатовано порушення Україною статті 3  (заборона катування) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо непроведення ефективного розслідування випадків катування працівниками правоохоронних органів.

кількість переглядів: 825