Ірина Венедіктова: Розвиток органів прокуратури – це робота для захисту людей і постійне самоочищення
28.09.2021

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила Конференцію «Реформа прокуратури України 2019-2021 років: здобутки та подальші кроки», організовану Офісом Ради Європи в Україні.

Генеральний прокурор подякувала всім міжнародним партнерам за підтримку та допомогу в проведенні реформи. Наразі завершився її перехідний етап - першорядні завдання з атестації кадрів і перезавантаження інституції виконані. Також ухвалене законодавство, яке закріплює результати перетворень. Крім того сформовані органи прокурорського самоврядування – Рада прокурорів та дисциплінарний орган,  які є основою прокурорської незалежності.

 «Основою розвитку інституції є сталість, а метою всіх наших перетворень – довіра до прокуратури і вона росте. Прокуратура працює для людей і за людей – і саме заради них вона почала змінюватись. Ціль – не тільки поміняти форму – кількість людей чи назви прокуратур, а найголовніше трансформувати суть – цінності, підходи, фокус, організаційну культуру. Це зараз наш головний виклик, від якого залежить наша ефективність і результативність», - заявила Генеральний прокурор.

Голова Офісу Ради Європи в Україні наголосив, що підтримка реформи кримінальної юстиції залишається пріоритетним питанням для Ради Європи. Він зауважив, що стала співпраця з Офісом Генерального прокурора принесла успіхи.

«1 вересня закінчився перехідний період реформи прокуратури, тому наше сьогоднішнє завдання - проаналізувати досягнення та виклики. Це допоможе нам досягнути кінцевого результату - побудови незалежної, ефективної та прозорої прокуратури, яка відповідає високим європейським стандартам та користується провідним міжнародним досвідом», - зазначив Стен Ньорлов.

Ірина Венедіктова зауважила, що останні внутрішні опитування показали, що 97% прокурорів бачать своєю місією захист інтересів людей.

«Розвиток органів прокуратури на сьогодні – це робота для людей і постійне самоочищення. За ті півтора року, що я Генеральний прокурор, ми більше 30 прокурорів притягнули до відповідальності за корупцію. Мені здається  що коли система здатна очищуватися сама – тоді вона здатна викликати довіру і бути дійсно інструментом того, для чого вона створювалася – для справедливості», - підкреслила Генеральний прокурор.

Директор з прав людини Генерального Директорату прав людини і верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель зауважив, що довготривала реформа вимагає сталого стратегічного підходу. Він також додав, що за висновками Ради Європейських прокурорів, ключовими індикаторами сталого розвитку є незалежність, підзвітність, доброчесність прокурорів, а також довіра суспільства.

Генеральний прокурор зазначила, що сьогодні прокуратура у своїй роботі трансформує підходи, цінності, фокуси та запроваджує сучасну, зважену та направлену на суспільний інтерес модель розвитку.

«Ми прагнемо спілкуватися з нашими європейськими колегами спільною мовою цінностей, підходів та правил. Тому результатом сьогоднішньої конференції повинні стати напрацювання для продовження сталого розвитку, щоб наша країна змогла приєднатися до європейської родини», - резюмувала Генеральний прокурор.

кількість переглядів: 2008