Наказ скласти зброю та не чинити опір під час окупації півострова – судитимуть екскомандувача ВМС України
30.11.2021

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього контрадмірала командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Йому інкриміновано державну зраду та створення і керівництво злочинною організацією (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 255 КК України).

За даними слідства, 1 березня 2014 року указом виконувача обов’язків Президента України обвинуваченого призначено командувачем ВМС ЗСУ. Його обов’язками на цій посаді було передбачено стримування, локалізація i нейтралізація збройних конфліктів, а при необхідності – надання відсічі збройній агресії з моря як самостійно, так і у взаємодії з іншими підрозділами ЗСУ. Однак обвинувачений, об’єднавшись у злочинну організацію з іншими особами, які сприяли окупації Росією півострова Крим, вчинив державну зраду. Одразу після призначення на посаду він публічно виступив перед особовим складом ВМС ЗСУ та представниками ЗМІ. У своїй промові контрадмірал заявив, що відмовляється виконувати будь-які рішення, накази та розпорядження української влади і зобов’язався виконувати накази самопроголошеної окупаційної влади в Криму. Також обвинувачений наказав підпорядкованим військовим підрозділам скласти зброю, не здійснювати супротиву ЗС РФ та перейти під командування окупантів.

Своїми діями та рішеннями обвинувачений сприяв іноземній державі та її окупаційній адміністрації у проведенні підривної діяльності проти України.

Примітка: відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 847