Шпигунство та державна зрада – на Харківщині викрито громадянина України та іноземця (ФОТО)
08.11.2021

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури іноземцю повідомлено про підозру у шпигунстві (ч. 1 ст. 114 КК України), а його посереднику – громадянину України у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).  

За даними слідства, виходець зі Східної Азії вирішив за грошову винагороду схилити громадянина України до конфіденційного співробітництва. Для цього він запропонував збирати відомості, що становлять державну таємницю у сфері науково-технічних розробок України, з метою їх передачі представникам спецслужби іноземної держави. Крім цього іноземець встановлював особисті контакти з представниками вищих навчальних закладів Харківщини для зарахування іноземних студентів.

Підозрюваних затримали в порядку ст. 208 КПК України під час отримання документів з секретними відомостями.

Правоохоронці під час обшуків вилучили засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, документи та інші матеріали. 

Наразі іноземцю обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави 20 млн грн, громадянину України – тримання під вартою з правом внесення застави 1 млн грн. 

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснюється Управлінням СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 635