Справи Майдану: Розслідування розстрілів мітингувальників – 9 колишнім високопосадовцям повідомлено про зміну підозри та нову підозру
09.11.2021

За погодженням прокурорів Офісу Генерального прокурора слідчими Державного бюро розслідувань повідомлено про зміну підозри та про нову підозру колишньому Міністру внутрішніх справ, керівнику ГУ МВС України в м. Києві, їх заступникам та командиру столичного полку міліції особливого призначення «Беркут» за обставинами організації, спільно з експрезидентом України з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту (ч. 3 ст. 28, ст. 340; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 365; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115; ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.258 КК України).

За цими подіями також повідомлено про зміну підозри колишнім Міністру оборони України, командувачу внутрішніх військ МВС України, Голові Служби безпеки України та його заступнику.

Слідством з’ясовано, що екскерівники правоохоронних органів та Міністр оборони України, бажаючи припинити масові акції протесту, які ставили під загрозу перебування при владі колишнього Президента України, використовуючи владу та службові повноваження, організували застосування працівниками правоохоронних органів та війсковослужбовцями ЗСУ без відповідних підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів. Це призвело до масових жертв серед мітингувальників в центральній частині м. Києва з 18 по 20 лютого 2014 року, в тому числі до протиправного заподіяння смерті 67 особам. Всього від таких дій колишнього Президента, екскерівників правоохороних органів та ексміністра оборони постраждали 887 цивільних осіб та 132 працівника правоохоронних органів.

Крім того, колишньому Міністру внутрішніх справ, керівнику ГУМВС України в м. Києві, його заступнику та командиру столичного ПМОП «Беркут» повідомлено про нову підозру в організації, спільно з експрезидентом  України, терористичного акту відносно демонстрантів, що здійснювали 18 лютого 2014 року вуличну ходу з Майдану Незалежності до будівлі Верховної Ради на підтримку голосуванню народними депутатами України за повернення до Конституції 2004 року, що передбачала обмеження повноважень Президента України. В результаті теракту було заподіяно смерть 4 особам та вчинено замахи на умисні вбивства 10 осіб (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.258 КК України).

Нагадуємо, що у вказаному кримінальному провадженні слідчими Державного бюро розслідувань здійснюється спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 558