Генпрокурор зустрілася з Комісаром ЄС з питань розширення та сусідства Олівером Варгеї (ФОТО)
10.11.2021

В рамках візиту до Брюсселю Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела зустріч із Комісаром ЄС з питань розширення та сусідства Олівером Варгеї. Сторони обговорили подальші кроки розвитку та пріоритети роботи української прокуратури. 

Генеральний прокурор розповіла про закріплення результатів реформи та план діджиталізації прокуратури для більш оперативної роботи, дебюрократизації процесів та боротьби з корупцією. 

Антикорупційне питання піднімалося і в контексті обговорення перебігу конкурсу з обрання керівника САП. 

«Ми всі очікуємо на нового прокурора-лідера антикорупційної боротьби, який має стати в ній чемпіоном. Конкурсна процедура була складна і тривала, але сподіваємось, що найближчим часом результат буде оголошений», – зазначила Ірина Венедіктова. 

Генпрокурор додала, що боротьба з корупцією на всіх рівнях є одним із ключових пріоритетів прокуратури. Серед головних завдань також – протидія екологічним правопорушенням та воєнним злочинам. 

«Наші прокурори зараз опікуються розслідуванням понад 20 тисяч злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом. Для нас дуже важлива підтримка європейських партнерів, щоб притягнути до відповідальності всіх причетних до воєнних злочинів через міжнародні судові інстанції. Я переконана, що це питання – важливий фактор безпеки всієї Європи», – додала Ірина Венедіктова. 

Генеральний прокурор також розповіла Комісарові Варгеї про створення Міжнародної ради експертів з питань злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту. Основною її метою є залучення іноземних і міжнародних фахівців, національних експертів з міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, а також представників неурядових правозахисних організацій задля вивчення досвіду розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності та розробки національних стандартів у цій галузі.

кількість переглядів: 660