Викрито схему з виготовлення та розповсюдження фальсифікованих сертифікатів вакцинації від COVID в Одесі (ФОТО)
11.11.2021

Прокурорами Суворовської окружної прокуратури м. Одеси викрито схему з виготовлення та розповсюдження на території міста підроблених сертифікатів вакцинації проти COVІD-19 (ч. 3 ст. 354, ч. 2 ст. 361 КК України).

За даними слідства, лікарка одного з Центрів первинної медико-санітарної допомоги міста Одеси залучила посередника, який отримував кошти від замовників та передавав їй. Вона, фактично не проводячи щеплення, вносила до електронної медичної системи «HELSI» недостовірні відомості про проходження вакцинації проти COVІD-19. Після внесення даних в систему «HELSI» COVІD-сертифікат автоматично формувався в мобільному застосунку «ДІЯ», а паперовий сертифікат можна було отримати у посередника. Один фальсифікований сертифікат коштував 2 000 грн.

У ході обшуків за місцями мешкання та роботи спільників вилучено мобільні телефони з переписками із клієнтами, банківські картки, на які надходили від них кошти, оргтехніку та медичну документацію з записами про псевдовакцинацію, в тому числі підроблені COVІD-сертифікати.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Операцію з викриття проведено прокурорами спільно зі співробітниками Управління СБУ в Одеській області та Управління протидії кіберзлочинам в області. 

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 472