Припинено діяльність конвертаційного центру на Полтавщині з обсягом майже 600 млн грн (ФОТО)
18.11.2021

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора припинено діяльність міжрегіонального конвертаційного центру.

За даними слідства, конвертцентр надавав підприємствам реального сектору економіки протиправні послуги з ухилення від сплати податків та конвертації грошових коштів в готівку шляхом проведення фіктивних фінансово-господарських операцій. Його організаторами були мешканці м. Полтави з досвідом роботи в податкових органах. Використовуючи ряд підконтрольних фіктивних суб’єктів господарської діяльності, вони укладали з підприємствами регіону фіктивні договори купівлі-продажу робіт та послуг.

Обсяг незаконно проконвертованих коштів упродовж 2021 року за посередництва цих осіб становить щонайменше 600 млн грн.

За результатами 18 санкціонованих обшуків правоохоронцями вилучено печатки підконтрольних підприємств, бухгалтерські документи клієнтів конвертцентру, чорну бухгалтерію, електронні носії інформації, комп’ютерну техніку, понад 30 гігабайт файлів первинного бухгалтерського обліку та грошові кошти.

На даний час проводяться слідчі дії стосовно учасників конвертаційного центру з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Досудове розслідування за фактами ухилення від сплати податків, зловживання владою або службовим становищем, а також легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 209 КК України) здійснюється слідчими Головного слідчого управління ДБР за оперативного супроводу працівників Управління СБУ в Полтавській області.

Нагадаємо,  відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 405