Стартував ініційований Офісом Генпрокурора Міжнародний форум з кібербезпеки (ФОТО)
18.11.2021

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила Міжнародний форум з кібербезпеки, який триватиме 18-19 листопада в Києві. Форум  - ініціатива Офісу Генерального прокурора задля створення платформи активного діалогу та взаємодії для подолання викликів цифрового світу.

Захід об’єднав більше 80 експертів з понад 20 країн світу. Вони зустрілися для обміну найкращими практиками у цій сфері та напрацювання спільних рішень щодо протидії кіберзлочинам і ефективного їх розслідування.  

«В глобальному масштабі без скоординованих дій компетентних органів між собою, застосування міжнародного співробітництва під час кримінального провадження ефективна протидія та розслідування злочинів цієї категорії не будуть результативними. Ми в Офісі Генпрокурора запровадили нову кіберспеціалізацію прокурорів та створили відповідний підрозділ. Також надзвичайно активно співпрацює з іноземними колегами наш Департамент міжнародно-правового співробітництва», - зазначила Ірина Венедіктова.

Офіс Генерального прокурора як центральний орган з питань міжнародного співробітництва під час кримінального провадження на стадії досудового розслідування, постійно вживає заходів для якісного виконання запитів про міжнародну правову допомогу компетентних органів іноземних держав у справах про злочини, що носять транснаціональний характер, стосуються діяльності міжнародних кібергруп злочинців-хакерів та якими завдано збитків на значні суми державним і приватним інтересам.

Протягом 2020 року до Офісу Генпрокурора від компетентних органів США, ФРН, Франції, Швейцарії, Нідерландів, Австрії, Південної Кореї, Польщі та інших держав надійшло 60 клопотань з питань розслідування злочинів у сфері кіберзлочинності. За десять місяців 2021 року Офісом Генерального прокурора отримано більше 70 таких запитів.

Генеральний прокурор нагадала учасникам форуму про масштабні та успішні спільні міжнародні спецоперації з викриття небезпечних кіберугруповань.

Ірина Венедіктова зауважила, що кібератаки стають все більш інтелектуальними, небезпечними та не мають географічних кордонів. Реакція на них має бути блискавична, законна і сувора.

«Українські ІТ-фіхівці користуються повагою і попитом на міжнародному ринку, однак Україна наразі стала і одним із світових хабів кіберзлочинності. Наша мета, щоби нові технології змінювали життя на краще, а не давали ширші можливості для зловживань, правопорушень і шахрайств. Я сподіваюся, що наш Міжнародний форум із кібербезпеки та платформа дій, яку ми на ньому створимо дозволить нам спрямувати синергію наших зусиль для того щоб цифровий світ став безпечнішим», - констатувала Генеральний прокурор.

Заступник голови Консультативної місії ЄС в Україні Фредрік Весслау зазначив, що форум є чудовою ініціативою Офісу Генерального прокурора, тому що співпраця у боротьбі з кіберзлочинністю є надзвичайно важливою, адже вона не має кордонів.

кількість переглядів: 824