Ірина Венедіктова: Ми втілюємо спільну стратегію продовження санкцій ЄС відносно ексвисокопосадовців (ФОТО)
23.11.2021

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела нараду щодо продовження санкцій Європейського Союзу, застосованих до колишніх високопосадовців України та їхнього найближчого оточення.

В обговоренні спільних заходів взяли участь Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, перший заступник Директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углава, в.о. Директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, заступник Голови Національної поліції України Максим Цуцкірідзе, в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук. Під час заходу органи досудового розслідування доповіли оновлену інформацію щодо стану слідства у кримінальних провадженнях стосовно колишніх високопосадовців держави, до яких Європейським Союзом застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи.  Загалом щодо цих осіб українськими правоохоронними органами наразі здійснюється досудове розслідування у 20 кримінальних провадженнях.

«Ми вже маємо значний прогрес після того, як скоординували наші спільні дії півроку тому. Упродовж 2021 року змінено підозру 1 особі, задоволено 3 клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою заочно, скеровано 9 запитів у межах міжнародного співробітництва, накладено арешт на 4 банківських рахунки. Окрім того, судами задоволено 5 клопотань про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування, ще одне таке клопотання перебуває на розгляді», - повідомила Генеральний прокурор.

      

Також учасники детально обговорили ризики скасування і заходи, направлені на продовження санкцій щодо ексвисокопосадовців та осіб із їхнього оточення, яких у санкційному списку ЄС у 2014 році було 22, а наразі, після щорічних переглядів, залишаються чинними обмежувальні заходи відносно 7 осіб.

   

«Мусимо визнати, що не всі розпочаті у 2014 році провадження були перспективними і зняття обмежувальних заходів цілком закономірне. Ми разом працюємо над втіленням стратегії збереження санкцій щодо ключових осіб, які залишилися в списку ЄС. Посилення нашої взаємодії на всіх рівнях вже дало результати. В нас закінчене слідство у низці справ і наразі триває ознайомлення з матеріалами перед передачею до суду. Надважливі для збереження санкцій саме вироки», - додала Генпрокурор.

Ірина Венедіктова наголосила, що збереження санкцій тісно пов’язане із ще одним важливим напрямом – арештом активів ексвисокопосадовців з метою їх подальшої конфіскації та повернення в Україну.

В рамках кримінальних проваджень наразі накладено арешт на значну кількість активів екс-високопосадовців, у тому числі і тих, санкції відносно яких Європейським Союзом скасовано: більш ніж 119 млн дол США, понад 74 млн швейцарських франків, понад 172 млн грн грошових коштів, корпоративні права на 776 млн грн, 36 об’єктів нерухомості, історико-культурні цінності тощо.

За результатами наради визначено комплекс конкретних заходів, спрямованих на досягнення прогресу у розслідуванні кримінальних проваджень щодо осіб, до яких застосовано санкції Європейського Союзу.

Особливу увагу керівників органів досудового розслідування акцентували на прийнятті у розумні строки законних і обґрунтованих рішень відносно осіб, відповідальних за незаконне привласнення державних коштів України та за порушення прав людини. Також буде активізована спільна робота з подальшого виявлення активів таких осіб та стягнення їх на користь держави або потерпілих.

   

   

 

кількість переглядів: 792