Офіс Генпрокурора – активний учасник формування державної політики щодо захисту прав дітей
30.11.2021

Заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца взяв участь у Фінальній конференції за результатами діяльності проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».

Проєкт тривав із 1 квітня 2020 року. Його мета – підвищити обізнаність та спроможність до впровадження європейських стандартів у цій сфері, сприяти міжвідомчому співробітництву для боротьби з насильством над дітьми на основі моделі реагування Барнахус, а також вдосконалити навички й знання працівників органів держвлади та фахівців, які працюють з дітьми, для реагування на випадки жорстокого поводження з ними, в тому числі у цифровому середовищі.

Заступник Генерального прокурора подякував за плідну співпрацю Офісу Ради Європи в Україні та наголосив, що тема захисту дітей дуже важлива і актуальна для усіх регіонів України.

«Замисліться, лише упродовж цього року від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та недоторканості дітей постраждало близько 900 дітей. Якщо подивитися динаміку цих злочинів за останні роки, то побачимо їх стабільне збільшення на третину від кожного попереднього періоду. Причому значна частина таких злочинів залишається латентною, що пов’язано з особою кривдника, безпорадністю дітей через вік та залежність від дорослого, шантажем, а іноді і нав’язливим почуттям провини дитини», - зазначив Ігор Мустеца, додавши, що левова частина таких правопорушень вчиняється особами з найближчого оточення, які б мали захищати дитину, а не кривдити.

До прикладу, в одному з регіонів мати декілька років замовчувала факти ґвалтування батьком своїх трьох малолітніх дочок, який, у свою чергу, нав’язував дітям думки, що такі дії є нормальними. В іншому регіоні наслідком ґвалтування 11 – річної дівчинки стала її спроба самогубства.

Заступник Генпрокурора наголосив, що Офіс Генпрокурора став активним учасником формування державної політики з питань захисту інтересів дітей, впровадження кращих міжнародних практик та вимог міжнародних актів, Конвенцій, положення яких імплементуються.

Завдяки спільній роботі Офісу Генерального прокурора та Офісу Ради Європи проведено низку навчальних заходів для ювенальних прокурорів, спрямованих на впровадження найкращих міжнародних стандартів прав і свобод дітей у кримінальному провадженні, зокрема стандартів правосуддя, дружнього до дитини, при здійсненні досудового розслідування.

«Процес запровадження цих стандартів триває у ряді регіонів, які є учасниками пілотного проєкту. Таке рішення було прийняте на спільній нараді цьогоріч у День захисту дітей керівниками правоохоронних та державних органів. Окрім того, ми брали участь у напрацюванні змін до деяких законодавчих актів щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства». Наразі прийнято Закон України, яким установлено кримінальну відповідальність за домагання дитини для сексуальних цілей, одержання доступу до дитячої порнографії, а також викладено у новій редакції статтю Кримінального кодексу України про вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку», - поінформував Ігор Мустеца.

Також заступник Генпрокурора наголосив, що стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій та карантинні обмеження у зв’язку із COVID-19 сприяли появі нових злочинів проти статевої свободи і недоторканості дітей у кіберпросторі. Ігор Мустеца закликав об’єднувати зусилля для адекватного реагування на ці виклики.

кількість переглядів: 319