В Офісі Генерального прокурора відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів щодо протидії корупції (ФОТО, ВІДЕО)
06.08.2021

У п’ятницю, 6 серпня 2021 року, під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової в Офісі Генерального прокурора відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів про стан протидії кримінальним корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням.

У нараді взяли участь Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, Голова Служби безпеки України Іван Баканов, виконувач обов’язків Директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, Голова Національної поліції України Ігор Клименко, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, виконувач обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук, начальник Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України Ігор Пахолок.

Генеральний прокурор зауважила, що поряд з війною та проблемами з екологією, корупція є одним з найбільш небезпечних ворогів, який унеможливлює потужний розвиток нашої держави.

«Перше, що вимагає від усіх правоохоронних органів суспільство – це боротьба з корупцією. Згідно з опитуваннями кожен другий українець вважає, що його життя покращиться, якщо корупцію буде подолано. Ми маємо спільне завдання, спільний виклик. Наша ефективність полягає у синхронній роботі на цьому напрямі. На сьогодні ж, слід визнати, що ми маємо розбалансовану антикорупційну діяльність, про що свідчать дані міжнародної організації «Transparency International» щодо Індексу сприйняття корупції за 2020 рік. Згідно них у рейтингу країн світу Україна посідає 117 місце зі 180 можливих», – зазначила Ірина Венедіктова.

Разом з тим, посилення координаційної ролі прокурорів сприяло збільшенню цьогоріч на 21% кількості кримінальних корупційних проваджень, у яких особам повідомлено про підозру. Також зросла на чверть кількість скерованих до суду обвинувальних актів цієї категорії.

Генпрокурор закликала правоохоронців зосередитися на викритті не лише одиничних випадків хабарництва, які часто є лише верхівкою айсбергу, а виявленні складних корупційних схем, що завдають масштабних збитків протягом тривалого часу. Зокрема, на схемах розкрадання в бюджетній та соціальній сфері, медичних закупівлях та стратегічній для держави оборонній галузі.

Ірина Венедіктова наголосила, що потребує суттєвого покращення стан відшкодування збитків у завершених кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.

«Наразі належна увага цій роботі правоохоронними органами взагалі не приділяється і це при тому, що Україна і так щоденно зазнає значних економічних втрат та потребує стабільного наповнення державного бюджету. Так, із встановлених цьогоріч більше 2,1 млрд грн збитків, відшкодовано лише 2,4%, тобто понад 48 млн грн. Дотепер залишаються незабезпеченими позовами й арештами ще понад 50% збитків», – констатувала Ірина Венедіктова.

Водночас ефективним засобом повернення незаконно набутих активів поза межами кримінального провадження є застосування механізму цивільної конфіскації, який має спрямовуватися на посилення протидії корупційним проявам. Однак, хоча такий інститут був запроваджений в Україні ще понад півтора року тому, його реалізація наразі фактично відсутня.

Генеральний прокурор зазначила, що не сприяє ефективному попередженню корупційних проявів низький рівень судової репресії. Торік за  корупційні кримінальні правопорушення до реального покарання у виді позбавлення волі засуджено лише 46 осіб з понад тисячі, а цьогоріч – тільки 13 з більш ніж трьох сотень.

Крім цього Ірина Венедіктова наголосила на тому, що недостатня увага приділяється превентивним заходам у боротьбі з корупцією.

«Превенцію щодо вчинення корупційних правопорушень необхідно починати з дитинства. Яке у дитини може бути уявлення про нульову толерантність до корупції, якщо вдень батько або мати бореться чи закликає до боротьби із нею, а ввечері йде і купує медичну довідку для басейну? Прокурорам і правоохоронцям треба йти у школи, університети і розповідати суть нашої роботи. Наразі завдання правоохоронної системи – подолання подвійних стандартів та утвердження принципу нульової толерантності до корупції», – зазначила Генеральний прокурор.

Ірина Венедіктова також додала, що боротьба із корупцією – завдання не лише антикорупційних органів, а і всієї правоохоронної системи. За підсумками координаційної наради були напрацьовані спільні пріоритети діяльності та конкретні узгоджені заходи для подальшої співпраці з метою викриття, притягнення до відповідальності та реального покарання корупціонерів.

кількість переглядів: 18041